Plåttak (ett tak med många fördelar)

Trots att tegel- och betongtak fortfarande ligger i ledningen över popularitet i Sverige finns det numera en stark konkurrent: plåttaket.

Plåttak har många stora fördelar gentemot de andra mer klassiska materialen. Dels kräver plåttak inte särskilt mycket underhåll, dessutom är det ett prisvärt och hållbart alternativ. Plåttak har använts i Sverige sedan 1500-talet och syns än idag på äldre byggnader. Den snygga estetiken lockar såklart, men även priset gör materialet till en stor vinnare.

Hus med plåttak

Finns det något hus som inte passar ihop med plåttak?

För att kunna lägga ett tak i plåt behövs en viss vinkel på takets lutning. Ett flackt tak passar alltså inte plåttak.

I övrigt kan man lägga plåttak på de flesta tak, anledningen är att materialet är oerhört lättviktigt. Detta gör att inga större krav ställs på takkonstruktionen. Om man jämför med exempelvis tegelpannor som kräver en robust takkonstruktion, behövs alltså inte detta för plåttak. Tegel är cirka 10 gånger tyngre än plåttak.

En stor fördel med att välja plåttak är priset. Priset för ett falsat plåttak är betydligt lägre än exempelvis betong- eller tegelpannor. Samtidigt kan du räkna med att arbetskostnaden är lägre eftersom plåttak är mer lätthanterligt än att lägga tunga tegelpannor. Många händiga hemmafixare klarar av att lägga ett plåttak på egen hand. Om du själv funderar på det bör du dock se till att du har alla verktyg och framförallt, all säkerhetsutrustning som kan behövas för att lägga taket på ett säkert sätt.

Du kan hitta falsad plåt i många färger

Ett falsat plåttak är ett klassiskt och oerhört vackert tak som passar äldre såväl som yngre bostäder. Till skillnad från andra typer av plåttak, exempelvis plåttak som är tillverkad för att efterlikna takpannor, känns falsat plåttak stilrent, tidlöst och enkelt. Precis som med andra plåttak går det givetvis att få falsat plåttak i många olika färger, de vanligaste kulörerna är:

•Svart
•Aluzink
•Rött
•Grått

Hitta en färg som matchar fasaden eller knutarna. Olika kulörer kan ha olika prisklasser. För att ett falsat plåttak pris ska bli så förmånligt som möjligt är det alltid bra att jämföra ett par leverantörer. Priserna kan skilja sig en del. Men kom ihåg att inte endast kolla på prislappeb. Kvalitet bör alltid vara en viktig faktor när du väljer nytt tak.

För att dra ner på kostnaderna för ditt takbyte så mycket som möjligt är det bäst att begära offert. Kontakta minst fem olika firmor eller takläggare för att enklare få en prisbild och kunna göra ett bättre val.

Oväsen eller inte?

Många som står i valet och kvalet om att välja falsat plåttak funderar mycket över ljudet från taket. När regn faller på plåttak smattrar det mycket mer än när det faller på ett tegeltak. Många uppskattar dock ljudet och tycker det låter mysigt, andra kan bli irriterade. Om du vill välja ett falsat plåttak men känner dig kluven på grund av ljudet finns en lösning – isolation. Genom att lägga en bättre isolering under plåttaket kan du slippa oväsen.