Anlita takmontör

takbild2Hur ska man bära sig åt om man måste anlita en takmontör? I teorin är det givetvis hur enkelt som helst, men i praktiken så kräver det en del jobb och eftertanke, i alla fall om man vill få tag på en takmontör som för det första inte är överdrivet dyr, och för det andra kommer att utföra arbetet på ett snabbt och kompetent sätt. Det handlar ju inte om exempelvis fasadmålning som i och för sig kan vara nog så irriterande om det utförs dåligt, men ändå inte riskerar att leda till allvarliga skador på huset. Det gäller alltså att vara mer noggrann än normalt när man väljer vilken takmontör man ska anlita. Risken för att man ska råka ut för ett riktigt stolpskott är kanske inte överhängande, men existerar definitivt.

Väldigt viktigt med referenser

Grunden till att kunna anlita en bra takmontör är givetvis referenser och omdömen från tidigare kunder. Om en takmontör inte håller måttet så kommer det att märkas på nätet – förr skrev vi arga insändare, nu skriver vi arga inlägg i olika onlineforum i stället. Skillnaden är då att dessa inlägg kommer att leva för evigt, eller i alla fall mycket länge, något som dåliga takmontörer kanske inte tycker så mycket om, men som vi andra kan ha nytta av. Det är nu enklare än någonsin att undvika att anlita dåliga hantverkare, som just takmontörer. Allt som behövs är en dator och lite tålamod. Den som inte tar sig tid att kolla upp en takmontör som hon tänker anlita får faktiskt skylla sig själv till viss del.

Skapa konkurrens

Men att bara vända sig till en takmontör är heller ingenting att rekommendera. Gör man det så låser man sig, och chansen att man får det bästa, både till pris och kvalitet, minskar. Begär i stället in offerter från flera olika takmontörer. Låt dem konkurrera med varandra, för det är ju det den fira marknaden handlar om. Men ett bra erbjudande handlar ju också om mer än bara ett lågt pris, så det gäller därför att granska offerterna noggrant. Den som bara rakt av väljer den takmontör som verkar kräva lägst pris riskerar att göra ett dåligt val, på flera olika sätt, inte bara ekonomiskt.

Vad kostar en takmontör?

Detaljerade avtal

Ett detaljerat avtal är mycket viktigt när man anlitar en takmontör. För det första så att man verkligen vet vad det är man kommer att betala för, och vad som händer om oväntade problem uppstår och arbetet drar ut på tiden. Men även ifall något går riktigt fel, eller du helt enkelt blir missnöjd med det färdiga arbetet. Ett bra avtal gör att du lättare kan få rätt i sådana situationer. Tvister med hantverkare kan annars bli riktigt jobbiga och utdragna, där det inte alls är säkert att du som kund kommer att få rätt. Det är inte alls något problem om du som kund är lite ”jobbig” när avtalet ska skrivas. Tvärtom så är det något som fler konflikträdda svenskar borde vara, även om det naturligtvis inte måste gå till överdrift.

5 tips inför takbytet

ROT-avdrag

Sist men inte minst så försäkra dig om att de takmontörer du funderar på att anlita använder sig av ROT-avdraget på ett korrekt sätt. Alla seriösa takmontörer kommer att låta dig utnyttja ROT-avdraget utan några som helst problem (förutsatt att det gäller). Om det är något som är oklart beträffande ROT-avdraget, fråga varför, eller vänd dig helt enkelt till en annan takmontör.