Dags för nya takpannor? (läs våra tips och råd)

När du ska byta tak lägger du förmodligen samma tak som du hade dessförinnan, men du kan även välja att göra en större renovering och byta helt och hållet. Bland de vanligaste taktyperna finns:

•Takpapp
•Tegelpannor
•Betongpannor
•Plåttak

Alla de olika taken har olika egenskaper, pris och hållbarhet. I Sverige är det väldigt vanligt att använda takpannor, ofta tegel. Detta alternativ är inte det billigaste, men har visat sig hålla hög kvalitet och har vid rätt underhåll en livslängd på cirka 50 år. Så även om priset för tegelpannor är högt direkt, kan det mycket väl visa sig vara det billigaste alternativet i längden. Men om du ändå söker ett lägre pris kanske plåttak kan vara intressant.

Plåt är ett billigare alternativ

Takpanneplåt är extremt lättviktigt, särskilt om man jämför med tegelpannor. En kvadratmeter plåttak väger exempelvis cirka 2 – 6 kilo medan tegeltak väger upp emot 40 – 60 kilo. Den lätta vikten gör att ditt hem inte behöver ha en supersolid konstruktion på taket eftersom vikten inte är särskilt hög. Dock gäller det att ha i åtanke att ett lättare tak i plåt är väldigt akustiskt. När det regnar låter det en hel del. Men det går att åtgärda dessa problem genom att isolera ordentligt. Ännu en nackdel med just plåttak är risken för rost. Skulle taket få repor eller liknande finns det alltid en risk för rost, så det gäller att ha koll på skicket. Du får helt enkelt väga för- och nackdelar.

Fundera på vilken budget du har, vad dina önskemål är och försök välja utan att enbart tänka på det billigaste priset.

En annan sak du bör ta med i beräkningen är den estetiska biten. Vilken tak anser du själv passar bäst till din bostad? Ett tak har stor inverkan på hur huset ser ut och det är dumt att snåla när du väljer.

Men om du funderar på betong- eller tegel, vilka pannor är då bäst?

Tegel eller plåt: det är frågan

Kortfattat så kan man säga att tegelpannor är det traditionella valet och betong det moderna. Tegelpannor har faktiskt använts i Sverige i hundratals år, det har helt enkelt mycket hög kvalitet. Betongpannor är ett nyare alternativ till betong och priserna är betydligt lägre. Samtidigt är det lättare att lägga ett betongtak.

Dock finns det nackdelar med betongpannor, dels den estetiska biten och dels eftersom det oftast börja växa mossa på betongtak. När det kommer till livslängden så leder fortfarande tegelpannor eftersom denna taktyp kan hålla i hundra år. Betongpannor har en livslängd på cirka 30 – 40 år.

Kostnaden för att lägga ett nytt tak

Har du valt vilket material på tak du vill ha? Då funderar du säkerligen på kostnaden. Vi har gjort en mindre uppskattning på vad priset ligger på för olika material. Priserna är för kvadratmeter.

•Plåttak: 150 – 200 kronor
•Papptak: 100 – 150 kronor
•Tegeltak: 200 – 250 kronor
•Betongtak: 160 – 210 kronor

Sedan kan det såklart skilja sig en del i alla fall eftersom det inte bara finns ett betongtak utan många varianter.