Därför bör du inte renovera ditt tak själv

Det finns många anledningar till att byta ut hela taket. Ett gammalt och slitet tak kanske fungerar väl och håller tätt, men det ser oftast inte särskilt fint ut. Taket brukar kallas för husets femte fasad och det har en stor påverkan på husets utseende. Om du vill byta taket eller kanske renovera så finns det mycket att tänka på. Du kanske känner dig manad att utföra bytet själv för att få ned ditt takrenovering pris.

Här går vi igenom olika anledningar till varför du inte bör göra detta.

En takrenovering är dyr men en felaktig takrenovering är betydligt dyrare

En takrenovering där du byter ut takpannorna, läkt, underlagstaket, nock, rännorna och allt annat som kan behövas ut kan kosta upp emot 100 000 kronor. Du byter ju i princip ut hela taket.

Hjälp! Jag har hittat mögel uppe på vinden

Det finns många delar som man måste tänka på när det kommer till att byta ut ett helt tak. Undertaket måste exempelvis läggas på ett sätt som passar just det yttertak du har valt. Om det blir fel på någon av alla de steg som måste utföras under renoveringen så kan det leda till att regn och fukt kommer in i huset. Det leder i sin tur till röta och mögel. Misstag är med andra ord väldigt kostsamma.

Har du vad som krävs?Takläggning kräver planering

Med tanke på att en stor del av slutpriset på renoveringen kommer från arbetskostnaden så är det inte konstigt att det lockar att göra jobbet själv. Det är fullt möjligt, men först och främst måste du fråga dig:  ”vet du vad du håller på med?”

Att lägga ett tak kräver både kunskap och yrkesskicklighet. Även om det finns bra instruktionsfilmer och guider att hitta så är dessa inte anpassa för just ditt specifika tak.

Något som man sällan tänker på när det kommer till takrenovering pris är den tid det skulle ta för dig att fixa taket själv. Tänk dig själv att du kommer hem från arbetet, äter en snabb middag för att sedan behöva ge dig upp på taket för att hålla på med renoveringen. Du kommer högst sannolikt att vara trött, vilket innebär att du enkelt kan börja slarva eller göra misstag. Som vi redan nämnt är misstag väldigt dyra att göra när det kommer till tak.

Försäkringen

Säg att du skulle ha gott om tid att fixa taket själv. Du kanske gör det under semestern istället för att åka utomlands. Innan du ger dig upp på taket är det väl värt att kolla igenom försäkringen. Att jobba på hög höjd är farligt. Du behöver en byggställning för att kunna utföra jobbet på ett effektivt och säkert sätt. När du låter ett företag sköta takrenoveringen så är ställningen oftast inbakad i ditt takrenovering pris.

Låt ett proffs sköta renoveringen åt dig

Idag finns det flera riktigt duktiga takläggare runt om i Sverige. Gör det enkelt för dig själv och ta in ett par offerter för att se vad det skulle kunna kosta för just dig. Det är nästan alltid värt att betala ett lite högre  pris eftersom du kan vara säker på resultatet.