En kort guide: Olika typer av tak

På denna sida går vi igenom fyra olika typer av takpannor och takplattor. Vi går även snabbt igenom kostnaden för tegel-, betong-, plåt- och papptak.

Tegeltak

En av de mest populära taktyperna är tegeltak. De flesta svenska villorna använder sig av denna taktyp eftersom det är en svensk tradition med långa rötter. Även betong- och plåttak brukar designas så att de efterliknar de klassiska tegelpannorna. Tegeltak är generellt den dyraste taktypen. Det kan vara tre gånger högre än exempelvis priset för papptak. Däremot så kan ett välskött tegeltak räcka i 100 år och det ger huset ett väldigt elegant utseende.

Betongtak

Betongpannor är billigare än tegeltak. Det finns dock betongpannor som kostar lika mycket eller mer än tegel. Även om många föredrar teglets utseende så finns det betongpannor som är väldigt snarlika eller till och med lite bättre ut. Betongtak har också en lång livslängd men inte i samma klass som just tegel.

Plåttak

Plåttak är ett alternativ som blir mer och mer populärt. Det är snyggt, hållbart och dessutom mycket lättare att lägga jämfört med både tegeltak och betongtak. En stor fördel med just plåttak är att materialet kan formas så att det ser ut som tegelpannor. Dessutom är plåt ”glidigare”, vilket innebär att snö faller av enklare och att mossa, lav och andra organiska beläggningar inte sätter sig lika enkelt.

Så lägger du ett plåttak själv

Papptak

Papptak kan vara lite förvirrande eftersom underlagstaket också kallas för papptak eller takpapp ibland. Ett papptak är alltså ett yttre tak som används på samma sätt som tegel-, betong- och plåttak. Kostnaden är nästan alltid lägre än för de andra takmaterialen. Det beror inte bara på att materialet är billigare, papptaket går även snabbare att lägga. Naturligtvis finns det undantag men dyrare papptaksmaterial och speciella läggningstekniker. Ju bättre och mer hållbart tak du vill ha, desto högre pris kommer du att få. Detta gäller egentligen alla typer av tak, inte bara just papptaken.

En av de stora fördelarna med papptak är att det har ett stilrent utseende och kan användas vid väldigt låga taklutningar. Ett välskött papptak kan räcka i upp till 40 år.

Papptak – bra eller dåligt?

Vilket bör du välja?

beslutsångest

Dessa fyra är bland de mest prisvärda och populära taktyperna just nu men det finns även andra takmaterial som är värda att kolla upp. Om du gillar priset för papp och den låga materialvikt så kommer du nog att gilla en mer exklusiv variant av papptak som kallas för takshingel. Denna typ av tak låter inte snön falla lika lätt, vilket kan bli lite jobbigt för personer som bor i snörika områden. Vill du ha ett tak med ett speciellt och väldigt vackert utseende så kanske skiffertak är något för dig.

Hur väljer jag tak?

Andra faktorer utöver pris

Att välja tak baserat på materialkostnaden är inte alltid det bästa. Ett dyrt tegeltak kan vara mindre lämpligt för ett tak jämfört med ett billigt papptak. Allt beror på vad det är för byggnad som ska ha taket, hur taket ser ut och andra faktorer som du och takläggarna måste ta hänsyn till. Sedan har vi även själva arbetskostnaden, en stor del av priset som vi går igenom i en annan artikel.