Hur väljer jag tak?

Dags för nytt tak? Att byta tak på huset är något man oftast bara gör en enda gång, tanken är ju att kvaliteten ska vara så pass hög att det inte behövs göras särskilt ofta. Men om du nu märker att ditt gamla tak läcker in, eller att undertaket är trasigt, kan det vara dags. Frågan är bara, vet du vilket takmaterial du ska byta till?

tegelpannor

Skillnad mellan betong och tegel

Det finns många olika takmaterial att välja bland, två av de absolut vanligaste i Sverige är tegeltak och betongtak. Bägge takmaterial har stora fördelar och dessutom en lång livslängd. Väljer du betong- eller tegelpannor av hög kvalitet finns mycket goda chanser att de håller en livstid. När man ser på skillnaden mellan betong och tegel kan man säga att tegelpannorna kan vara något mer hållbara och lättare att underhålla. Samtidigt är tegel det dyrare alternativet. Idag har man utvecklat bättre betongpannor och skillnaden är inte alltid helt enkel att se. Viktigt att veta är dock att mossa lättare får fäste på betongpannor än på tegel. Ser du dock till att rengöra betongpannorna med jämna mellanrum är detta inte något problem. När man ser till livslängd leder tegel fortfarande. Ett kvalitativt tegeltak kan hålla i 100 år, betongpannor har en medellivslängd på cirka 30 – 40 år.

En annan faktor som du måste ta med i beräkningen när du ska välja tak är vilken takform du har. Den vanligaste formen är sadeltak, här kan man ofta lägga både tegel- och betongpannor. Men har du ett flackt tak behöver du se över andra alternativ.

Flacka tak

Har du ett flackt tak eller kanske ett helt plant tak? Då är valmöjligheten av takmaterial aningen begränsad. Här sätts höga krav på vattenbeständighet eftersom regnet inte kan rinna ner i en naturlig vinkel. De vanligaste materialen för flacka tak är antingen papptak eller plåttak. Dessa finns i många variationer och utseenden. Plåttak är ett trevligt takmaterial eftersom det dels är enkelt att sköta om, kommer i många former och är relativt billigt. Samtidigt är det vackert att se på och ger hemmet en exklusiv men samtidigt modern känsla. Plåttak pris är billigare än tegel- och betongpannor men håller ändå hög kvalitet. Dessutom är det lätt att lägga plåttak eftersom det väger väldigt lite. Kanske är du själv händig har den säkerhetsutrustning som krävs för takläggning? Då finns goda möjligheter att spara in på kostnaden genom att utföra läggningen själv.

Använd ROT-avdraget

Men även om du behöver eller vill anlita en professionell takläggare kommer kostnaden inte bli överdrivet högt. Arbetskostnaden är oftast den största kostnaden när det kommer till och i och med att plåttak är relativt enkelt att lägga kommer kostnaden inte bli så hög. Du kan samtidigt använda ROT-avdraget och dra av 30 % på upp till 50 000 kronor i arbetskostnader.

Om du är osäker på vilket tak du ska välja kan du alltid kontakta olika takfirmor. Lämna information om antalet kvadratmeter, när du behöver ha takbytet gjort och vilken budget du har.