Papptak – bra eller dåligt?

Många rynkar på näsan när man pratar om papptak. Visst, förr i tiden tillverkades papptak ofta av sämre kvalitet och livslängden kunde vara urusel, så låg som fem år. Men saker och ting har förändrats under åren och idag finns papptak med oerhört bra kvalitet.

Det är inte ovanligt att ett papptak kan hålla i 50 år eller mer. Men vad är då fördelarna med papptak? En av de självklara fördelarna med att välja detta takmaterial är kostnaden för papp. Priset är ganska lågt, särskilt om man jämför med alternativen. Samtidigt har man idag kommit så långt i utvecklingen att papptak håller mycket hög kvalitet och finns i olika variationer. Okej, rent estetiskt kanske papptak aldrig kan mäta sig med ett vackert tegeltak. Men du måste alltid jämföra andra egenskaper som pris, hållbarhet och skötsel.

Papptak är ganska okomplicerat

En väldigt stor fördel med papptak är att taktypen kan läggas på nästan vilken takform som helst. Det spelar ingen roll om du har ett sadeltak eller ett flackt tak – papptak kan läggas på det mesta. Samtidigt är papptak ganska enkelt att lägga på egen hand, åtminstone om du är någorlunda händig. Känner du inte att du har den kunskap, erfarenhet eller de verktyg som behövs för att lägga taket själv, bör du alltid kontakta en professionell takläggare. Kostnaden blir högre om du anlitar hjälp, men å andra sidan kan en professionell takläggare lägga ett papptak relativt snabbt och enkelt, något som drar ner på arbetskostnaden. Du kan dessutom använda ROT-avdraget när du ska anlita en takläggare.

Faktorer som påverkar slutpriset

Eftersom det finns flera typer av papptak varierar naturligtvis kostnaden. Slutpriset varierar även beroende på hur mycket förarbete som krävs.

Tre saker som påverkar prislappen:

•Behöver du lägga nytt undertak?
•Hur stort är ditt tak?
•Vilken typ av papptak ska du välja?

Kom ihåg att inte enbart kolla på kostnaden när du väljer takmaterial. Vissa billigare varianter (av takpapp) kanske kräver mer underhåll än andra. Apropå underhållet så kan vi berätta mer om vilken typ av skötsel ett papptak oftast behöver. Skötseln av ett tak är en viktig faktor när du väljer takmaterial eftersom det är tidskrävande och kan bli dyrt, om du inte själv sköter om taket.

Ett papptak behövs oftast strykas in med en särskild takmassa. Hur ofta du behöver stryka på takmassa beror helt och hållet på vilken typ av papptak du valt. Takmassan är ganska användbar eftersom den kan användas för reparationer av taket också.

Så för vem passar egentligen papptak allra bäst för?

I kort kan man säga att papptak kan vara ett smart val för dig som har en mindre budget att förhålla dig till och som planerar att lägga taket själv. Har du dessutom ett flackt eller helt plant tak kan papptak vara den enda lösningen. Kom dock ihåg att papptak kräver visst underhåll, men det är inte särskilt svårt.

Låter det inte bra? Läs mer om plåttak istället