Så mycket kostar ett nytt tak

Har du koll på hur mycket ditt nya tak kommer kosta? Priserna varierar stort eftersom det finns mängder av takmaterial att välja bland. Samtidigt är det inte enbart materialkostnaderna du behöver ta med i beräkningen. Själva arbetskostnaden är oftast den som blir högst. Sedan kan du inte heller välja vad som helst för ditt tak eftersom du måste ta med takformen i beräkningen. Har du ett flackt tak blir valmöjligheterna mycket begränsade och oftast får du välja mellan plåttak eller papptak. Har du däremot ett klassiskt sadeltak finns det många möjligheter för såväl plåt som tegel eller betong.

För att komma fram till vad den totala kostnaden kommer landa på är det lättast att dela upp materialkostnaden i en pott och arbetskostnaden i en annan. Om du exempelvis riktat in dig på tegelpannor kan du nu börja googla runt på nätet för att jämföra priser per kvadratmeter.

Stora byggvaruhus på nätet som bland annat Bygghemma.se eller K-rauta, erbjuder ofta flera olika varumärken och priser per kvadratmeter. Har du redan koll på takets storlek går det snabbt att räkna ut materialkostnaden. Men sedan då, vad kostar det egentligen att hyra in en professionell takläggare?

Räkna på kostnaden

Kostnad för arbetet

Priset för en hantverkare eller takläggare varierar en hel del beroende på vart i landet du bor samt vilken firma du anlitar. Räkna med ett timpris på cirka 500 – 700 kronor eller ett kvadratmeterpris på 700 till 1 800 kronor beroende på om du ska lägga papp eller tegel.

Frågan är då, hur lång tid tar det att lägga taket? Detta är inte någon lätt fråga eftersom det skiljer sig otroligt mycket beroende på vilket tak det handlar om. Har du ett extremt brant tak som är svårt att jobba på och dessutom ska lägga ett svårlagt tak, blir arbetskostnaden högre. Om du däremot har ett flackare tak och ska rulla ut takplåt eller papptak, blir kostnaden lägre. Det lättaste är att kontakta ett antal firmor och fråga vad de tar.

Bifoga information som:

  • Takets storlek i kvadratmeter
  • Vilket takmaterial du vill byta till
  • Vilken takform du har på huset
  • När du behöver ha taket bytt senast
  • Vilken budget du har

Ju mer specifik information du kan ge, desto mer exakt prisexempel kommer du att få. Kom ihåg att inte nöja dig med första bästa förslag. Det går nästan alltid att förhandla om priset. Känns det inte bra är det bara att gå vidare till nästa firma.

Kostnad för material (prisexempel)

Om du inte bestämt dig för vilket takmaterial du vill ha än kan det vara intressant att se en prisskillnad på de olika alternativen. Det är redan känt att tegelpannor är ett av de dyraste alternativen, men har du koll på priserna? Här är en kortare lista med prisexempel.

Så mycket kostar det att köpa in material

  • Plåt: 70 – 150 kronor per kvadratmeter
  • Betongpannor: 100 – 140 kronor per kvadratmeter
  • Lertegelpannor: 130 – 300 kronor per kvadratmeter
  • Papp: 50 – 100 kronor per kvadratmeter

Kom ihåg att priserna skiljer sig beroende på varumärke, vart i landet du bor (om du bor i en större stad, exempelvis Göteborg eller Stockholm är arbetskostnaderna högre), vilken takform du har och andra faktorer.

Har du fått ett annat pris? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet.