Taket läcker!

De finns händiga och duktiga villaägare som regelbundet kollar upp sina tak, som har stenkoll på hur det ser ut och lägger åtskilliga timmar på att vårda sitt hus. Det finns även villaägare som inte orkar eller har tid. Oavsett anledning så har det lett till att taket har fått hål eller börjat läcka in.

Vad gör du?

Det regnar och läcker in från taket.

 

Ring en takläggare eller två

Det första du kan göra är att ta kontakt med en takläggare för att ta reda på vad det kan kosta att fixa taket. Takläggaren kommer då att göra ett besök, klättra upp på en stege och undersöka läget. Låt oss säga att han upptäckte ett dåligt skött tak och två söndriga takpannor. Takläggaren frågar hur gammalt taket är och du gissar på att det är mellan 20 och 30 år gammalt, kanske mer.

Dags att byta tak

Takläggaren kan förmodligen komma med ett snabbt kostnadsförslag. 1 000 kronor per kvadratmeter är förslaget. Då ingår både byte av läkt, undertak och så vidare. Ditt tak är ganska stort, cirka 200 kvadratmeter. Du tänker snabbt ut att det kommer att kosta dig 200 000 kronor och då har takläggaren inte sagt något om materialkostnaden.

Okej, så vad påverkar priset?

Det finns flera faktorer som påverkar hur dyrt det kommer att bli att byta taket. Först har vi hur taket ser ut. I detta fallet så såg takläggaren att taket inte sköts om särskilt väl, vilket innebär att de inre delarna förmodligen också kommer att behöva bytas och repareras. Dessutom hade just det här taket många vinklar och vrår som kräver speciella lösningar och delar. Förutom själva arbetskostnaden för takläggarna som ska arbeta med taket så finns det ett flertal kringkostnader, exempelvis ställningsbygget.

Materialet skiftar i pris

När det kommer till själva materialvalet, det vill säga vad takpannorna ska vara gjorda av, så finns det ett flertal alternativ. De tre vanligaste alternativen är betongpanna, tegelpanna och plåt. Ett plåttak är det minst kostsamma och det ser faktiskt inte alltför konstigt ut heller. Betong- och tegelpannor har lite mer traditionella utseenden, något som speciellt gäller för tegelpannor. Just tegel är det allra dyraste alternativet men brukar även anses vara det vackraste.

Använd dig av ROT-avdraget

Takläggning är en tjänst som innefattas av ROT-avdraget. Det innebär att du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden, upp till 50 000 kronor. Detta gäller per person så om mer än en person äger huset så kan ni dra av ytterligare 50 000 kronor. Tänk på att ROT-avdraget kan användas för flera olika tjänster. Om du redan har använt dig av avdraget kan du få en riktigt otrevlig överraskning när skattebeskedet kommer in.

Be om fler offerter

Bara för att en takläggare har kommit hem till dig och kollat upp ditt tak så betyder inte det att du måste anställa personen direkt. Det är väl värt att undersöka vad andra företag tar för arbetet. Ett byta tak pris kan skilja sig väldigt mycket mellan olika företag. Genom att ta in flera offerter och få de specificerade kan du enkelt jämföra de olika kostnadsförslagen.