Taksäkerhet, vinter och byggnadsställning

Taket är husets farligaste ställe och det är helt och hållet på grund av höjden. När du jobbar uppe på taket så riskerar du att ramla ner. Även fall från ganska låga takhöjder kan leda till väldigt allvarliga skador. Taket är även farligt när du inte är där uppe och jobbar. Vi går igenom saker som du bör tänka på när det kommer till taksäkerhet.

Taket under vintern

Att ge sig upp på taket under vintern är extra farligt. Det beror på att takpannorna kan vara väldigt hala och förrädiska då. Det är inte bara fallrisken som är hög under vintern. Det kalla vädret kan få stora istappar att bildas under taket. Även en ganska liten istapp kan orsaka stor skada på kroppen om den skulle råka falla på någon. Även snöras kan leda till problem. En av de vanligaste anledningarna till att taket rasar in är på grund av att snön rasar ned från ett tak till ett lägre tak. Det kan även hända att all snö samlas på en sida, vilket gör att taket belastas extra mycket på just det området. Takras är väldigt kostsamma.

Vad säger regelverket?

Det finns faktiskt ett flertal regler och bestämmelser på plats för att takarbetare ska kunna jobba på de svenska taken utan att ta onödiga risker. Dessa gäller för exempelvis sotare, snöröjare som jobbar på taket, hantverkare, takläggare och så vidare. Ju högre huset är, desto strängare är reglerna. Det ska även finnas anordningar på plats som ska göra det enklare för arbetare (eller dig själv) att vistas på taket.

Jobba säkert

Använd säkerhetslinor när du arbetar på taket

Om du inte redan har säkerhetsanordningar så är det hög tid att köpa in dessa. Stegar, taksteg, glidskydd, snörasskydd och andra liknande anordningar kostar inte alltför mycket och de gör taket till en betydligt säkrare plats. Oavsett om du är uppe själv och fixar eller har anlitat proffs så är det viktigt att arbetet utförs på ett säkert sätt. Om taket anses vara väldigt osäkert så kan hantverkaren, sotaren eller den person som ska arbeta på taket vägra utföra jobbet tills säkerhetsnivån har höjts.

Investera i en byggställning

Det finns många fördelar med en byggställning. I korthet blir det genast mycket enklare att fixa taket, måla om och utföra en mängd andra sysslor som har med huset att göra. Dessutom är du oftast inte själv om att behöva en byggställning. Det kan alltså vara en god idé att prata ihop sig med grannarna och köpa in en ställning tillsammans som ni sedan delar. En stabil och säkert modulbyggställning som når upp till 9 meter kan kosta upp emot 20 000 kronor. Lägre ställningar är naturligtvis billigare.

Regelbunden takvård ger säkrare tak

Vi rekommenderar att du kollar till taket minst två gånger om året. Du bör passa på att vårda taket när du ändå är där. Det gör du genom att ta bort skräp, kvistar och annat som inte ska finnas på taket.