Att byta tak känns alltid lite jobbigt. Dels eftersom det kräver en hel del arbete och dels eftersom priset är ganska högt. Samtidigt har du nu chansen att byta tak helt och hållet. Kanske har du haft ett gammalt tegeltak? Du behöver naturligtvis inte byta till nytt tegel, det finns många alternativ på marknaden, exempelvis:
•Plåttak
•Betongtak
•Tegeltak
•Papptak
•Shingeltak
Regler, kvalité och livslängd
Det går dock inte riktigt att bara välja ett tak, det gäller att ditt hus har rätt förutsättningar. Här handlar det mycket om lutningen på taket. Var även noga med att kolla upp eventuella regler för vad som gäller i ditt område. Bor du exempelvis i ett tätbebyggt bostadsområde kan det vara sisådär med att välja något som sticker ut alltför mycket. När du väljer nytt tak bör du dels tänka på kostnaden, men också kvalitet och livslängd. För även om tegelpannor är ett av de dyraste takmaterialen är det även tegeltak som håller längst. Det är inte ovanligt att tegelpannor kan hålla upp till 100 år. Ett billigare tak, exempelvis betongpannor, är också ett smart val. Detta alternativ är betydligt billigare men inte heller lika hållbart. Dessutom utsätts betongpannor ofta för mossväxt. Det finns dock många varianter av betongpannor och väljer du något dyrare och bättre alternativ kan taket stå emot mossväxt.
Vi listar 5 tips inför takbytet
För att du ska bli så nöjd med ditt nya tak som möjligt gäller det att du noggrant jämför alternativen. För att inte missa något har vi sammanställt en kortare list med 5 smarta tips inför takbytet.
1. Ha koll på ditt nuvarande tak. Genom att gå upp på taket några gånger per år kan du snabbt upptäcka om något är fel. Ju tidigare du upptäcker sprickor, rost eller liknande, ju snabbare kan du åtgärda problemet. Om du tidigt upptäcker fel på taket kan det ofta räcka med att åtgärda just det felet istället för att byta hela taket.
2. Välj tak med omsorg. Kolla inte enbart på priset när du väljer tak. Om det viktigaste för dig är att få ett nytt tak som ska hålla i många år är det bättre att kolla på kvalitet. Skriv ner dina största önskemål med taket, exempelvis livslängd, estetik eller liknande. Fila sedan på en budget.
3. Ska du lägga taket själv eller behöver du anlita firma? Om du är väldigt händig kan du förmodligen lägga ett tak själv, men är du minsta osäker bör du alltid ta det säkra före det osäkra och anlita en firma. Nackdelen med att själv utföra jobbet är att det dels kan vara farligt. Du jobbar trots allt på hög höjd. Samtidigt kan det vara osmart om taket visar sig bli lagt på fel sätt. Det är sällan försäkringen täcker det i så fall.
4. Jämför priser. Begär offerter från många företag för att hitta det bästa priset.
5. Underarbetet är viktigt. Det går inte att understryka nog hur viktigt själva förarbetet är när det kommer till takläggning. Ju bättre utfört själva grundarbetet är, desto längre kommer taket hålla.
Kom ihåg att: Kostnaden varierar rejält. Det handlar både om materialet på taket men också vilken taktyp du har. Den totala kostnaden kan alltså variera om du har sadeltak, mansardtak, halvvalmat tak eller pulpettak.