Takbyte på grund av mossa

Ett par gånger om året bör du undersöka ditt tak. Det du ska leta efter är trasiga eller spruckna pannor, pannor som har flyttat på sig, konstigheter med takets form och ifall det finns någon form av påväxt på taket. Med påväxt menar vi mossa, alger, lava och liknande. Du märker detta direkt eftersom du helt plötsligt hittar något naturligt och levande på en plats där inget bör växa. Att hitta dessa saker är aldrig kul. Om du till exempel har ett betongtak med fina betongpannor kan lava orsaka sprickor. Det beror på att rötterna tar sig in i betongen och producerar syra, något som med tiden kommer att fräta på pannan. Dessa små hål kommer att fyllas med vatten. Om det skulle fyllas under vintern så finns risken att de spricker då vattnet blir till is och utvidgas.

mossa

Måste jag byta mitt tak?

Det är dyrt att byta taket. Det är alltså lätt att förstå varför du helst undviker att lägga nya takpannor. Med tanke på att takbytet snabbt kan kosta upp emot 100 000 kronor kan det till och med vara så att du inte har råd just då. För att undvika att hamna i denna situation bör du underhålla och rensa ditt tak regelbundet. Detta får även taket att hålla sin form under flera år. Ett välskött tak kan räcka i 50 år beroende på vad det är för typ av tak.

Takvård istället för takbyte

Istället för att betala en hög renoveringskostnad kan du se till att du sköter om ditt tak varje år. Vi rekommenderar att du ger dig upp på taket åtminstone två gånger om året. Väl uppe på taket blir det lätt att få en överskådlig översikt över eventuella problemområden. Ta en stege och klättra upp för att se vad du kan hitta. Ta med dig en borste och börja borsta bort skräp och dylikt. Ibland kan man behöva tvätta rent taket med en högtryckstvätt men det är viktigt att säkerställa att just ditt tak klarar av detta. Det allra enklaste vore att ta kontakt med ett företag som utför takvård. De kan oftast även byta ut trasiga pannor som upptäcks.

Behandla taket rätt

Om du vill undvika beläggningar i form av mossa, lav och liknande så finns det olika medel att använda sig av. Dessa stoppar grönskan från att växa på taket. Du kan hitta takrengöringsmedel hos flera olika återförsäljare. Själva medlet brukar kosta mellan 150 upp till 500 kronor beroende på vilken typ av medel du väljer och hur stor flaska du vill ha. Takvård ger dig ett betydligt lägre pris jämfört med ett takbyte.

Ett tak håller inte för evigt

Även det mest välskötta taket kommer att behöva bytas ut. Tiden sätter helt enkelt sina spår på allt. Genom att sköta om ditt tak så kan du åtminstone öka takets livslängd. Om du vill veta mer om renoveringspriset och vad du ska tänka på när du vill byta ut taket kan du läsa några av våra andra artiklar.