Hjälp! Jag har hittat mögel uppe på vinden

Mögel är aldrig roligt att hitta på sin vind. Det finns flera sätt att hantera detta på. Vi går igenom åtgärder, kostnader och saker att tänka på ifall du upptäcker mögel.

Vad är mögel?

Mögel är mikroskopiska svampar som tillsammans bildar en stor organism. De trivs i miljöer som är fuktiga, vilket är en av anledningarna till att renoveringar av våtrum har större krav jämfört med andra rum. Mögel kan växa på allt möjligt, från trä till betong.

Att hitta mögel hemma är aldrig roligt eftersom det är skadligt för hälsan. Om du känner mögeldoft så bör du agera så fort som möjligt. Ju starkare doften är, desto värre är det för hälsan. Det är inte ovanligt att man hittar mögel på vinden.

Mögel på grund av ett dåligt tak

Anledningen till att du har mögel på vinden kan vara taket. Om det går hål i en eller flera takpannor så kan regn och fukt leta sig in i vinden. Det påverkar undertaket och har du otur kan det drabba även andra delar av vinden. Ju mer fukt och vatten som tar sig in, desto större problem kommer du att få. För att undvika detta ska du regelbundet titta till taket och byta pannor eller rätta till de delar som vinden kanske har flyttat. Mögel behöver inte betyda att du måste byta ut hela taket men det kan innebär att du behöver renovera taket.

Hur mycket kostar det att reparera taket?

Att renovera taket innebär att du tar bort pannor, läkt och takpappen för att undersöka träplankorna som allt sitter på. Det är oftast dessa som drabbas när regn och fukt kommer in i huset. Det kan även vara aktuellt att göra något åt takbjälkarna. Takläggaren får då byta ut alla delar som har drabbats och sedan sätta ihop taket igen. Det kan även vara aktuellt att ta kontakt med ett saneringsföretag som kan mögelsanera vinden. Det finns flera sådana företag att vända sig till, bland annat Anticimex.

Kontakta takfirman så snabbt som möjligt.

Kontakta takfirman så snabbt som möjligt.

Ju tidigare du upptäcker problem, desto lägre takrenovering pris

Det är vattnet som är den stora boven när det kommer till mögel. Ett välskött och helt tak har inga problem med att hantera mycket regn och snö. Tak slits dock ut med tiden. Det kan även börja växa mossa, lav och andra organiska beläggningar på taket som skadar taket eller gör det enklare för vatten att samlas. Genom att undersöka och sköta om sitt tak åtminstone två gånger om året så kan man förebygga alla dessa problem. Ditt takrenovering pris blir dessutom mycket billigare om du bara behöver byta ut ett par takpannor jämfört med om du måste byta träbalkar eller råspont.

Ge dig upp på vinden när det regnar

Ett utmärkt tillfälle att undersöka sitt tak är när det regnar. Gå upp till vinden och var observant. Notera hur luften känns, om det luktar något och ifall du kan se fläckar på tak, vägg eller golv. Det är naturligtvis inte bara taket som kan orsaka mögel men det är en vanlig anledning.