Utför din takrenovering själv

Låt oss säga att du vill utföra en takrenovering på egen hand. Du vill alltså byta ut dina takpannor mot nya och utföra alla eventuella extra åtgärder som kan behövas under projektets gång.

Vi går igenom olika steg som du kommer att behöva ta  samt vad priset hamna på.

Utför en besiktning

Börja inte bara pang på. Ge dig upp på taket eller vinden och börja undersöka läget. Finns det mögel? Kan du se något som har börjat ruttna? Har det läckt in någonstans? Att ge sig upp på taket eller vinden är egentligen aldrig roligt. I bästa fall upptäcker du ingenting konstigt. Då kan man börja fråga sig själv varför man ens ska byta taket. I värsta fall upptäcker du hål, mögel och andra bekymmer som snabbt kan bli väldigt kostsamma. Det är dock något du ändå kommer att tvingas fixa. Bättre att ha koll på läget och fixa problemen direkt än att vänta tills det blir riktigt dåligt.

Du kan själv kolla upp ditt tak eller så kan du låta en takläggare utföra en besiktning. Det kan vara väl värt kostnaden, speciellt om du inte riktigt vet vad det är du ska ha koll på.

Börja planera ditt arbete

God planering är a och o när det kommer till att få ett bra resultat själv. För att kunna byta pannor måste dessa tas bort. Vart ska du lägga pannorna? Ska du byta alla pannor eller bara de ”dåliga”? Så gott som alla typer av takpannor är tunga och det är hårt arbete att bära ned pannorna själv. Ett tips är att försöka bygga upp en liten rutschkana så att du kan låta pannorna glida ned i något mjukt. Även detta kan vara svårt att göra själv. Du kan alltid be en vän hjälpa till. Det finns många sätt att lösa just nedtagandet av pannorna. När pannorna väl är nere så behöver du få upp de nya pannorna. Många företag som säljer och levererar takpannor erbjuder även ”upphissning” av pannorna. Det är väl värt att utnyttja denna tjänst då du sparar in enormt mycket tid och energi på att slippa bära upp allt själv. Pannorna bör placeras i små högar. Dessa högar bör vara utspridda över den yta där du ska arbeta så att du alltid har några takpannor nära till hands under arbetets gång.

Tänk på din egen säkerhet

En ställning är väldigt viktigt när du arbetar med ditt eget takbyte. Antingen lånar du en ställning av en vän, hyr en ställning av ett företag eller så får du köpa en ställning själv. Att jobba på hög höjd, även om det är ett lågt hus, är riskabelt och ramlar du så kan du skada dig väldigt allvarligt. Se till att du budgeterar för ställningskostnaden när du tänker på ditt takbyte pris.

Börja byta taket

Vid det här laget så är det dags att utföra själva takbytet. Du kan läsa några av våra andra artiklar för att ta reda på exakt hur ett takbyte kan gå till. Generellt kan du räkna med att projektet kommer att ta dig cirka en timme per kvadratmeter, förmodligen mer om du arbetar på egen hand.