Sätt igång med planeringen av din takrenovering  

På denna sida har vi satt ihop en checklista med saker som du bör tänka på när du ska byta tak. Du kan även läsa om några tips, faktorer som påverkar ditt takpris och annat som är bra att ha koll på.

Checklista (inför offert)

checklista

Innan du ska skicka iväg en offert till en takläggare för att be om ett renoveringspris bör du kolla upp lite saker om ditt hus. Det första du kan göra är att mäta takfot och gavel. Om du har utbyggnader så ska naturligtvis även dessa mätas. Kontrollera även takets vinkel. Om du inte har något att mäta vinklar med kan du alltid skriva ut en vinkelmall, vilket är ett papper med olika vinklar angivna.

Med hjälp av denna information kan takläggaren räkna ut hur många pannor du behöver. Du kan även hitta kalkyler på nätet som kan hjälpa dig med antalet pannor. Ett tips är att även göra en skiss eller ritning med takets mått angivna.

Behöver du bygglov?

Kontrollera om du behöver bygglov för att byta ditt tak. Om du har ett hus i ett område där det finns en detaljplan måste du be om ett bygglov när du ska förändra huset utseende. Det gäller inte bara när du vill byta tak, det vill säga byta till ett annat takmaterial, utan även när du ska byta fasadbeklädnad eller färg på fasaden.

Hitta monteringsanvisningarna

Ett väldigt bra sätt att få uppfattning om hur arbetet ska göras och vad som kommer att ske är att titta på monteringsanvisningarna. Om du vet vilka plattor du har och vart du köpte dessa kan du oftast hitta monteringsanvisningarna på företagets hemsida. Här anges allt du behöver veta för att kunna lägga pannorna på rätt sätt.

Hitta bra företag som säljer takpannor

Ta in offerter från flera håll

Det är fullt möjligt att utföra ett byte av taket helt på egen hand. Det är dock sällan rekommenderat. Du behöver inte bara veta vad du sysslar med och hur arbetet ska utföras på ett korrekt och hållbart sätt. Takläggare är bra att ha vid ett takbyte eftersom de även kan se när något är fel med det gamla taket, undertaket och så vidare. De vet hur man ska hantera mögel, ruttna bitar och annat jobbigt.

Priset för ett takbyte kan se väldigt olika ut. Därför är det extra viktigt att du kollar med flera aktörer. En stor del av kostnaden kommer från de timmar som takläggarna lägger på arbetet. Timpriset för en takläggare kan variera mellan 400 och 700 kronor. Nuförtiden tar de oftast betalt per kvadratmeter tak som de lägger: priset brukar landa på mellan 700 till 1800 kronor/kvadratmeter.

Kan du använda dig av ROT-avdraget?

ROT-avdraget ger dig möjlighet att dra av 30 procent av arbetskostnaden direkt. Du kan använda upp till 50 000 kronor för takbyte och andra åtgärder som har med huset att göra. Om du redan använt dig av ROT-avdraget kanske du inte har så mycket kvar. Kontrollera hur mycket du har använt, annars kan du behöva betala en saftig restskatt efter deklarationen. Du kan läsa mer om vad det är som gäller för just ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida.