Ett välskött tak ger lägre underhållskostnader

Att äga ett hus är dyrt. Du måste exempelvis betala:

•Försäkring
•Uppvärmning
•Vatten/avlopp
•Sophämtning
•Sotning

Dessutom påverkas huset av vind och väder. Fasaden slits ned, taket blir lite fulare och allt annat möjligt kan och kommer att hända med huset. Ett gott råd? Se över ditt hus regelbundet: särskilt taket.

Ta bort smuts, mossa och annat från taket

Det är dyrt att lägga nya takpannor, speciellt om du har ett stort tak. Det är bättre att vårda taket du redan har så att det håller så länge som möjligt. Du kan antingen vårda taket på helt egen hand eller genom att använda dig av företag som erbjuder takvårdstjänster.

Om att vårda taket på egen hand

Varje år bör du inspektera taket. Detta kan du göra på flera sätt. Ta din stege och undersök plattorna, rensa rännorna och se till att det ser fint och ordnat ut på taket. Om det börjar växa mossa eller någon annan typ av beläggning på taket kan du behöva köpa takrengöringsmedel. Det finns flera olika typer av rengöringsmedel på marknaden. I vissa fall kan du även rengöra taket med hjälp av en högtryckstvätt. Det är dock viktigt att du kontrollerar att det verkligen går att tvätta just dina pannor med en högtryckstvätt. Ibland kan det leda till att du får större problem i framtiden. Om du är osäker eller helt enkelt inte vill lägga tid på att städa/tvätta taket så kan du alltid kolla upp takvårdstjänster i just ditt område.

Se över det nya taket ordentligt

Varför är mossa, lav och alger ett problem för taket?

mossa

Allt som får regn att hålla sig kvar på taket är dåligt. Mossa, lav och alger är extra tråkigt eftersom det även kan skada pannorna. Lavarötter kan producera syra som med tid börjar fräta ned pannan. Genom att få bort dessa beläggningar tidigt slipper du sprickor. Sprickor som fylls med vatten kan bli ännu större än vattnet blir till is och utvidgar sig. Dessutom kan det rinna in vatten i undertaket eller, i värsta fall, hela vägen in till vinden.

Kostnad för att renovera taket

Även ett ypperligt välvårdat tak kommer att behöva bytas ut någon gång. Det kan vara bra att känna till vad det skulle kunna kosta. Din takrenovering kostnad baseras på flera faktorer, bland annat hur stort taket är och hur exakt det ser ut. Generellt brukar man säga att takmaterial kostar 700 upp till 1 800 kronor per kvadratmeter att byta. Då är tegel dyrast och papp billigast.

Ta alltid in flera offerter

Oavsett om du ska kolla upp takvårdsföretag eller vill byta ut ditt tak så är det sällan smart att ta första bästa bud. Ta kontakt med flera företag innan du tar ett beslut. Läs gärna våra artiklar om takrenovering kostnad, offerter och saker att tänka på vid ett takbyte.