När du har spenderat pengar på ett nytt tak är det viktigt att du sedan tar väl hand om det. Genom att noggrant se över taket några gånger per år kan du snabbt upptäcka om något behöver åtgärdas.
Checklista: Detta ska du kontrollera på taket
Om du inte är en takläggare kan det vara svårt att veta vad du ska leta efter när du väl står uppe på stegen. Vi har därför satt samman en liten lista på checkpunkter som du kan bocka av när du väl är på plats.
•Nocken och ytorna. Nocken på taket är en av de mest utsatta punkterna och det är viktigt att kolla att allt ser bra ut. Skulle en panna ha hamnat snett gäller det att lägga rätt den. Men innan du lägger rätt pannan ska du kolla att underlaget ser bra ut. Om pannan legat snett länge finns det risk att vatten har trängt in till underlaget.
•Gavlar. Vårt svenska klimat kan vara påfrestande för taket. Vid hårda vindar kan både gavlar och vindskivor ta stryk, därför är det viktigt att du kollar dessa.
•Ventilation. Det är viktigt att titt som tätt se över ventilationen på taket samt rännor och vinklar. Det finns risk att rännorna blir igensatta, något som kan göra att skräp hamnar under pannorna. Se till att rensa bort smuts från rännor, vinklar och ventilation på taket.
Genom att få in en rutin i att kolla på taket kan du snabbare upptäcka fel och slitage. Åtgärdar du eventuella problem snabbt kommer ditt nya tak garanterat att hålla sin kvalitet och livslängd hur länge som helst.
Olika tak kostar olika mycket
Står du i valet och kvalet om vilket tak du ska välja? Alla takmaterial har sina egna för- och nackdelar samt egenskaper. Ett av våra vanligaste takmaterial är fortfarande tegelpannor och det har en förklaring. Tegel är ett hållbart takmaterial som kan ha en livslängd upp mot 100 år. Detta är alltså ett av de mest hållbara takmaterialen som används. Men det har kommit stadiga konkurrenter på senare år, bland annat plåttaket.
Under 1700- och 1800-talet användes plåttak endast till stora och fina byggnader och rika människor. Idag är det inte så. Tvärtom har plåttaket blivit väldigt prisvärt och rentav billigt om man jämför med tegelpannor. Men det är viktigt att känna till plåttakets egenskaper innan du väljer. Plåttak finns idag i alla tänkbara utföranden, från stora plattor till pannor som påminner om tegel. Plåt är i regel ganska hållbart, men det finns alltid en risk för rost. Skulle plåttaket bli repigt och få mycket slitage kan det börja rosta. Det gäller att ha noggrann uppsikt.
Så, vad blir slutpriset?
Vad takläggningskostnaden hamnar på beror på många faktorer. Inte minst hur stort ditt tak är. Även om materialet är en stor kostnad ligger även lägga om tak kostnad högt när det kommer till arbetskostnaden. Som tur är kan du som privatperson utnyttja det smarta ROT-avdraget. Du kan spara in 30 procent på upp till 50 000 kronor, en rejäl besparing.