Frågor & svar

Är en takmontering avdragsgillt med ROT-avdraget?

Att anlita en takmontör är ofta avdragsgill med ROT-avdraget. Förutsättningarna är att det är du som äger bostaden i fråga, och att du bor där. Takläggning på fristående byggnader som inte är bostadshus är däremot inte avdragsgilla med ROT-avdraget. Takmonteringar på tillbyggnader, alltså byggnader som sitter ihop med bostadshuset är också ROT-avdragsgilla. Det gäller då exempelvis icke fristående garage. I skrivande stund (2018) gör ROT-avdraget att du får dra av 30 procent av arbetskostnaden, alltså inte materialkostnaden, upp till 50,000 kronor per husägare och år.

Gör research innan du sätter igång med ditt takprojekt. Tänk på att reglerna för ROT-avdrag kan ändras. Gå in på Skatteverket.se om du vill hålla dig uppdaterad.

Gör research innan du sätter igång med ditt takprojekt. Tänk på att reglerna för ROT-avdrag kan ändras. Gå in på Skatteverket.se om du vill hålla dig uppdaterad.

Behöver jag göra något speciellt för att utnyttja ROT-avdraget?

Nej, det ska du inte behöva göra. Om takmontören du anlitar har F-skattesedel (vilket hon med största sannolikhet kommer att ha), så ska hon sköta det hela åt dig. Om du är osäker så fråga. Skulle det visa sig att det är oklart med ROT-avdraget så är risken stor att det inte rör sig om en seriös takmontör.

Vad kostar det att anlita en takmontör?

Egentligen en helt omöjlig fråga att svara på, då antalet faktorer som behöver räknas in är så många. Även om timpriset kommer att ligga någonstans runt 600 kronor, så säger det inte så mycket. Vilken typ av tak det är, hur stort, omfattningen av arbetet… Alla dessa saker kommer att påverka. Enklast är det att helt enkelt be om en offert via en gratis offerttjänst eller ringa och fråga om man kan få en ungefärlig prisuppskattning. Vill man räkna väldigt enkelt på det, så kommer det att ta mellan en halvtimme och en och en halvtimme per kvadratmeter tak, beroende på hur komplicerat material som används.

Obs. I dag räknar många takmontörer pris per kvadratmeter istället för timmar.

Så mycket kostar det att lägga taket

Är det inte billigast att montera taket själv?

Jo, självklart. I det hänseende att man inte behöver betala någon annan för arbetskostnaden. Vissa typer av tak, som shingel- och papptak är också relativt enkla att lägga själv. Men riskerna är ändå rätt stora, och det kommer att ta mycket längre tid än om man anlitar en takmontör, tid som man kunde gjort något roligare för. Risken för att något ska gå fel, exempelvis att taket inte blir helt tätt med fuktskador som följd, ökar också. Det gör att det om man har otur kan bli riktigt dyrt att lägga sitt tak själv.

Läs mer om fördelar och nackdelar här: